Упутства

У овом упутству описан је поступак пријаве на конкурс за одобравање програма сталног стручног усавршавања. Пријава на конкурс се врши у 3 корака.

1
Регистрација организатора
 
2
Пријава програма на конкурс
 
3
Достављање документације
 

1. Регистрација организатора


Регистрација организатора се врши само једном. Након тога помоћу података које сте користили приликом регистрације имаћете могућност приступа делу апликације за пријаву програмa, преглед пријављених програма, најаву обука и слање извештаја.

Коришћење налога са платформе zuov-katalog.rs

Уколико сте за потребе претходног конкурса извршили регистрацију налога на адреси zuov-katalog.rs није потребно да се поново региструјете већ исти налог можете користити за приступ апликацији и пријаву програма на нови конкурс.

У навигационом менију изаберите опцију "Регистрација организатора програма".

Формулару за регистрацију је подељен на два дела. У првом делу унесите основне податке о организатору програма:

Кликом на дугме "Следећи корак" прелазите на други део формулара у коме је потребно унети податке особе за контакт запослене код организатора програма:

Кликом на дугме "Следећи корак" биће приказане све унете информације. Имејл адресу особе за контакт и лозинка коју сте унели приликом регистрације користите за све остале активности: пријаву програма, најаву обуке, слање извештаја.

Кликом на дугме "Пошаљи" завршавате регистрацију организатора, ако је протекла успешно добијате одговарајућу поруку.


2. Пријава програма на конкурс

У навигационом менију изаберите опцију "Пријава организатора".

На страници за приступ унесите податке које сте користили приликом регистрације (Имејл-адреса особе за контакт и лозинка). Након тога кликните на дугме "Пријава"

Уколико сте се успешно пријавили у навигационом менију појавиће се опције "Програми" и "Биографије". Пре пријаве програма потребно је да унесете радне биографије свих аутора и реализатора. Све унете радне биографије можете касније користити при пријави програма. За уношење биографије изаберите опцију "Биографије" а затим кликните на дугме "Нова биографија". Појавиће се прозор за уношење ЈМБГ-а особе за коју желите да унесете биографију. Након уношења ЈМБГ-а кликните на дугме "Додај".

Уколико располажемо радном биографијом, тј. уколико је неко од организатора већ унео радну биографију за особу са тим ЈМБГ-ом она ће бити додата у листу радних биографија. У супротном бићете пребачени на формулар за уношење радне биографије.

Чување података у формуларима

Уколико у неком тренутку прекинете попуњавање формулара, након враћања на формулар биће приказани сви до тада попуњени подаци! Подаци се чувају у Вашем веб прегледачу и Завод не може да им приступи све док не извршите слање података и добијете потврду да су успешно сачувани. Из тог разога уколико промените веб прегледач или рачунар претходно унети подаци Вам неће бити видљиви. Уколико започињете унос нове радне биографије а у формулару се налазе подаци раније сачуване биографије изаберите опцију "Рестартуј формулар" која се налази у горњем десном углу формулара.

Под ставкама "Радно искуство", "Стручни скупови, програми, пројекти", "Објављени научни/стручни радови", "Објављенe књиге", "Награде", "Искуство као реализатора" можете унети неограничени број ставки кликом на дугме "Додај ставку". Након завршеног попуњавања кликните на дугме "Сачувај биографију". Уколико су сви потребни подаци унети валидно добићете поруку о успешном уносу радне биографије.

Све радне биографије са којима располажете приликом пријаве програма можете видети избором опције "Биографије"

Након уноса свих радних биографија уносите елементе програма. Изаберите опцију "Програми" а затим кликните на дугме "Пријава новог програма".

Пријава програма се врши попуњавањем формулара у три корака, у првом кораку уносите елементе програма, у другом кораку уносите сценарио програма обуке, док у трећем кораку бирате ауторе и реализаторе тог програма. Поља означена * су обавезна, за свако поље приказан је број карактера који сте унели као и максималан број карактера.

Чување података у формуларима

Уколико у неком тренутну прекинете попуњавање формулара, након враћања на формулар биће приказани сви до тада попуњени подаци! Подаци се чувају у Вашем веб прегледачу и Завод не може да им приступи све док не извршите слање података и добијете потврду да су успешно сачувани. Из тог разога уколико промените веб прегледач или рачунар претходно унети подаци Вам неће бити видљиви. Уколико започињете пријаву новог програма а у формулару се налазе подаци раније пријављеног програма изаберите опцију "Рестартуј формулар" која се налази у горњем десном углу формулара.

Кликом на дугме "Следећи корак" прелазите на други део формулара за креирање сценарија програма. За пријаву програма који се изводи путем интернета поред сваке теме налази се и поље "Начин извођења" у коме је потребно изабрати да ли се тема изводи непосредно или онлајн. Теме у оквиру једног дана/недеље додајете кликом на дугме "Додај тему", док дане односно недеље за онлајн програме додајете кликом на дугме "Додај нови дан/недељу"

Кликом на дугме "Следећи корак" прелазите на трећи део формулара за уношење аутора и реализатора програма. У листи "Име и презиме" налазе се све особе за које сте претходно унели радне биографије. Након избора особе, бирате њену улогу у програму који пријављујете. Кликом на дугме "Додај новог аутора/реализатора" појављују се нова поља за унос следећег аутора/реализатора програма.

Кликом на дугме "Пошаљи" отвара се прозор у коме је потребно потврдити слање на дугме "Да, пошаљи!" Пре слања формулара можете се вратити на претходна два корака кликом на дугме "Назад" и проверити све унете податке. Уколико су сви потребни подаци унети валидно добићете поруку о успешном слању. У супротном добићете поруку да програм није пријављен као и инструкције за неопходне корекције.

Достављање документације

Након успешне пријаве програма бићете преусмерени на страницу за преглед пријављених програма. До ове странице можете доћи и избором опције "Преглед пријављених програма" у навигационом менију. На страници ће бити приказани сви програми које сте успешно пријавили.

Кликом на дугме "Акција" појавиће Вам се доступне опције за изабрани програм у зависности од статуса програма.

Изаберите опцију "Преглед програма". Након тога можете прегледати све податке које сте унели приликом пријаве програма.

Кликните на дугме "Штампање". Изаберите штампач или опцију "Save as PDF", "Microsoft Print to PDF", ако желите да креирате PDF документ који ћете касније штампати.

Кликом на дугме "Save" појавиће се прозор за избор локације на Вашем рачунару на којој желите да сачувате PDF документ. Након штампања на последњној страни потребан је потпис овлашћеног лица и печат.

Штампану верзију пошаљите на адресу:

Завод за унапређивање образовања и васпитања,
Центар за професионални развој запослених у образовању,
Фабрисова 10/1,
11000 Београд.

Овим је процес пријаве програма у потпуности завршен.

Након што је програм одобрен, пријава одржавања се врши на следећи начин. У навигационом менију изаберите опцију "Пријава организатора".

На страници за приступ унесите податке које сте користили приликом регистрације (Имејл-адреса особе за контакт и лозинка). Након тога кликните на дугме "Пријава"

Уколико сте се успешно пријавили у навигационом менију појавиће се опције "Преглед пријављених програма". Након избора ове опције добићете листу свих пријављених програма. Програм који је одобрен можете најавити кликом на дугме "Акција" и избором опције "Пријава одржавања".

Након тога појавиће се формулар за унос информација о месту и времену одржавања. За семинаре који се изводе непосредно, у поље место одржавања уписати назив иституције, адресу и место реализације семинара, а за семинаре који се изводе онлајн уписати датум и место завршног сусрета.

Након попуњавања формулара кликните на дугме "Пошаљи пријаву". Уколико је Ваша формулар коректно попуњен добићете поруку о да је Ваша пријава успешно евидентирана.

Слање извештаја за одржане обуке се врши на следећи начин. У навигационом менију изаберите опцију "Пријава организатора".

На страници за приступ унесите податке које сте користили приликом регистрације (Имејл-адреса особе за контакт и лозинка). Након тога кликните на дугме "Пријава"

Уколико сте се успешно пријавили у навигационом менију појавиће се опције "Преглед пријављених програма". Након избора ове опције добићете листу свих пријављених програма. Поред жељеног програма кликните на дугме "Акција" и изаберите опције "Преглед и слање извештаја".

Појавиће се се листа свих најављених одржавања. Изаберите за које одржавање желите да попуните извештај и кликните на дугме "Слање извештаја".

Након тога појавиће се формулар који се попуњава у два корака. У првом делу попуните основне информације о одржаној обуци.

Припремите скенирани списак учесника који је потребно послати као прилог кликом на дугме "Изаберите фајл". У прозору који се отвори пронађите припремљени фајл. Максимална дозвољена величина фајла је 5 MB.

Након тога потребно је за сваког учесника пренети одговоре из упитника који је попунио. Кликом на дугме "Упитник" отвориће се нови прозор у коме је потребно да пренесете одговоре.

Након попуњеног упитника кликните на дугме "Пошаљи". Ако је упитник успешно сачуван добићете поруку "Одговри су успешно сачувани!" и опције да унесете следећи упитник или завршите са радом.

Када завршите са преношењем упитника враћате се на форму за попуњавање извештаја где је потребно да кликнете на дугме "Следећи корак".

У другом кораку унесите списак учесника обуке. Учеснике додајте кликом на дугме "Додај новог учесника". Након попуњавања кликните на дугме "Пошаљи".

Кликом на дугме "Пошаљи" отвара се прозор у коме је потребно потврдити слање на дугме "Да, пошаљи!"

Уколико је извештај успешно попуњен добићете поруку о успешном слању извештаја и поред најаве ће стајати опција "Преглед извештаја"